Aromaterapi--»Aromaterapi, Bebek ve Çocuk için Esansiyel Yağlar
  • Aromaterapi, yüzyıllardır insanların hizmetinde. Avustralyalı aborjinler, kötülükleri Tea Tree dumanını teneffüs ederek iyileştirirlermiş; Mısır'da "Kyphi" adı verilen 60 bitkinin karışımı, dezenfektan olarak kullanılırmış; ayrıca çeşitli merhem ve aromatik yağlar Mısırlı firavunların mezarlarında bulunmuş.

    Veba salgınına karşı savaşabilmek için tek çare "4 hırsızın sirkesi" diye adlandırılan lavanta, nane, tarçın ve karanfil karışımı olmuş. 13. yüzyılda ise damıtma yöntemi Araplar tarafından keşfedilmiş ve sonrasında esansiyel yağların kullanımı hızlanmış. Son 20 seneye baktığımızda ise Aromaterapi'nin ilimsel yaklaşımlarla içiçe geçmeye başladığını görüyoruz.

    Deneysel olarak yüzyıllardır kullanılmakta olan esansiyel yağlar zamanla, tedavi edici özelliklerini ispatlamıştır. Çoğu tedavilerin sonuçları farmakolojik testlerle doğrulanmıştır. Aromaterapi, aktif moleküller kullanan bitkisel terapinin ötesinde konumlandırılmıştır. Kullanılan esansiyel yağların biolojik hareketleri tespit edilmiştir. Esansiyel yağların bebeklerde ve küçük çocuklarda kullanımında dikkatli olunması gerekiyor. Bilimsel araştırmalarla esansiyel yağların etkileri ve faydaları yeni teknikler sayesinde gün ışığına çıkmaya devam ediyor.

    Yeni tekniklerin yardımı ile "chemotype" (biokimyasal ve nebati botanical cins) yağların özelliklerinin birtakım etkenler nedeni ile farklılaştığı görülmektedir. Bu etkenlerden bazıları: Coğrafi orijin; hasat yeri, güneşe alım derecesi, nem; bitkinin özü çıkarılmış bölümleri olarak sayılabilir.

    Her esansiyel yağın orijinalitesi bulunmaktadır ve üretim sırasında bunların kaybedilmemesine ve birbirleriyle uyumlarına dikkat edilmelidir. Esansiyel yağlar 100% saf, 100% naturel olmalı ve moleküllerinin kimyasal sentezi değiştirilmemiş olmalıdır.

  •  

  • Bebekleriniz ve çocuklarınız için esansiyel yağlar


  • Dozu doğru olarak ayarlandığıda esansiyel yağların, bebeklerin ve çocukların gelişiminde büyük yarar sağladığı biliniyor. Esansiyel yağların kullanımının antibiyotik, antiviral, antienflammatuar, corticoid (kortizon), kulak, burun, boğaz iltahabı ve bronşit tedavisi ile ilgili ilaç kullanımını %50 ila % 90 arasında azaltabildiği görülmekte.

    Yapısal olarak cildimizdeki kılcal damarların zenginliği ve vücudumuzu bir ağ şeklinde sarması nedeniyle, cildimiz esansiyel yağları emerek vücudun belli bölgelerine etkilerini kolaylıkla yayabiliyor. Bu nedenle esansiyel yağların cilt yoluyla tatbik edilmesi, kullanımı en yaygın yöntem.

    Bebeğinizin cildi, vücudunun habercisidir. Hintli anneler bebeklerine her gün masaj yapıyor. Çin'de ve Japonya'da vücudun belli bölgelerine masaj yaparak stresi ve gerilimi gidermeye yarayan Reflexoterapi uzun zamandır uygulanıyor. Esansiyel yağlar bebeklerde ve çocuklarda kullanıldığında yaklaşık % 5 ila % 20 bitkisel yağlarla seyreltiliyor.

  • En önemli esansiyel yağların özellikleri ve etkileri


  • - İyileştirici, yenileyici ve tedavi edici
    - Virütik hastalıkların tedavisine yardımcı
    - Bakteri üremesine karşı
    - Bağışıklık sistemini güçlendirici
    - Balgam ve sümük sökücü
    - Nefes açıcı
    - Karaciğer, böbrek ve ince bağırsakların boşaltılmasına yardımcı
    - Rahatlatıcı ve sakinleştirici
    - Spazma giderici

  • 5 yaşından küçük çocuklar için esansiyel yağların kullanımı


  • - Hiçbir zaman oral yoldan alınmamalıdır.
    - Göz ve burun çevresinden uzak tutulmalıdır.
    - Çocuk doktorunuzun tavsiyesi olmadan 8 gün üstüste kullanılmamalıdır.
    - Esansiyel yağların masaj yoluyla uygulanması halinde mutlaka bitkisel yağlarla seyreltilmiş olması gerekmektedir.
    - Alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamak için her üründen öncelikle bebeğinizin cildine 2-3 birim tatbik etmeli ve 24 saat sonra hiçbir reaksiyon oluşmaması halinde ürün uygulanmalıdır.

  • Esansiyel yağlar ve özellikleri


  • - Rosewood (Aniba rosaedora, wood): Antibakteriyel, antiviral, bağışıklık sistemini güçlendirici
    - Camomile roman flower water (Anthemis nobile veya chamaemelum nobile, flowers): Rahatlatıcı, sakinleşirici, anti-alerjik, yağı ise mide bulantısı, kusma, bağırsak parazitine karşı.
    - Ciste ladanifere (Cistus ladaniferus, rameau feuille): Sakinleştirici, antiviral.
    - Eucalyptus officinal (Eucalyptus radiata, sheets): Nefes açıcı, balgam çözücü, antiviral, antienflamatuar, iltihaplanmaya karşı etkili, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici.
    - Geranium rosat (pelargonium x asperum, leaves): Antibakteriel, antispazmatik, enfeksiyon giderici ve cilt yenileyici.
    - Lavender officinal (Lavandula vera veya angustifolia, flowered celebrities): iyileştirici, antispazmatik, sakinleştirici, rahatlatıcı.
    - Lavandin (Lavandula x burnatii super, flowered celebrities): İyileştirici, antispazmatik, sakinleştirici, rahatlatıcı.
    - Tangerine (Citrus reticulata, zest): Rahatlatıcı, antispazmatik, kan birikimini dağıtıcı, sindirime yardımcı
    - Myrrhe (Commiphora molmol, oleoresine): İyileştirici, mantara karşı iyileştirici, entiviral, antienflammatuar.
    - Common Myrrh (Myrtus communis a 1,8 cineole, sheets): Rahatlatıcı, yağı ise öksürüğe, enfeksiyona ve spazma karşı.
    - Niaouli (Melaleuca quinquenevia to 1,8 cineole, leaves): Antibakteriyel, antiviral, bağışıklık sistemini güçlendirici, alerjik reaksiyonları azaltıcı, pesticide, anti-cataric.
    - Sweet Orange (Citrus sinensis, zest): Rahatlatıcı ve dezenfektan.
    - Ravintsara (Cinnamomum camphora CT cineole, leaves): Antiviral, bağışıklı sistemini uyarıcı, gribal ve diğer virütik problemlere yardımcı.
    - Tea tree (melaleuca alternifolia, leaves): Enfeksiyon giderici, antibakteriyel, antiviral, bağışıklık sistemini güçlendirici, antienflammatuar.
    - Ylang Ylang (Cananga odorata, flower, second): Dengeleyici, sakinleştirici, antispazmatik, antienflammatuar, in case of dermatosis.

    Euphia Naturel ve Organik Sertifikalı Bebek ve Çocuk Bakım Ürünleri'in katkıları ile hazırlanmıştır.