Aromaterapi--»Aromaterapi nedir?
Aromaterapi, bitkilerde bulunan uçucu yağlarla yapılan tedavi sistemine verilen addır. Burada söz konusu olan uçucu yağlar oda sıcaklığında buharlaştıkları için, "eterik yağ" veya "esans" olarak da isimlendirilirler.

  • Aromaterapi'yi Uygulama Metotları
  • Uçucu Yağların Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar:


  • 1-) Masaj: Bu uygulama insan organizmasının kemik ve kas yapısı ile sinir sistemini iyi bilen masörlerce yapılmalıdır. Masaj yapmak için uçucu yağlar doğrudan kullanılmaz. Çünkü tahriş edebilirler. Taşıyıcı yağlarla seyreltmek gerekir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirmektedir. Burada esas olan, bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olası ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır.

    2-) Kompres: İhtiyaca göre soğuk veya sıcak uygulanabilir. Soğuk kompres, başağrıları, burkulmalar ve şişmelerde faydalıdır. Sıcak kompres ise, kas ağrıları, artrit romatizma, diş ağrıları ve apselerde yararlı olur.

    3-) İnhalasyon: Bu metod özellikle üst teneffüs yolu rahatsızlıkları, soğukalgınlığı, nezle, sinüs rahatsızlıkları, öksürük ve boğaz problemleri ile cilt bakımında kullanılır. İçinde kaynayan su bulunan bir kaba, 3-4 damla uçucu yağ damlatıldıktan sonra, başın üzerini bir havlu ile kapatıp, birkaç dakika derin nefes alınması ile uygulanır.

    Ayrıca evlerdeki odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine uçucu yağ ya da uçucu yağ karışımları ilave edilerek, sakinleştirici, dinlendirici, rahatlatıcı, neşelendirici, kışın da soğuk algınlıklarından koruyucu ve tedavi edici ortamlar oluşturabilir.

    4-) Banyo: "Fitobalneoloji" adı verilen banyolar; uyku bozuklukları, sinirlilik, romatizmal hastalıklar, soğuk algınlıkları ve enfeksiyonal deri hastalıklarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

    Güzellik ve cilt sağlığı sorunlarında Aromaterapi; cilt nemlendirici kompresler, cilt temizleyici kokulu sular, cilt dinlendirici buğular ve masajlar yoluyla faydalı olur.

    Uçucu yağlar, doğal yağlar olup, yan etkileri az ve oldukça pahalıdırlar. Alkol, aldehit, keton, ester ve terpenleri içerirler. Ayrıca antiseptik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antispazmodik ve antioksidan etkiler taşırlar.



    1-) Uçucu yağlar dahilen kullanılmazlar.
    2-) Masaj yapılırken, mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdırlar.
    3-) Uygulama sırasında, uçucu yağlar göze kaçırılmamalıdır.
    4-) Küçük çocuklar ve ev hayvanlarından uzak tutulmalıdır.
    5-) Hepatit, epilepsi, kanser, Perkinson ve alerji gibi ciddi rahatsızlıları olanlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

    Kaynak: Fitoterapi ve Aromaterapi, Ecz. Nimet Özata, Arıtan Yayınları

    Ecz. Nimet Özata'nın hazırladığı "Fitoterapi ve Aromaterapi" adlı kitapta birçok uçucu yağ hakkında ayrıntılı bilgilere (kullanılan kısımları, etkisi ve kullanımı, uyarılar) resimleri ile yer veriliyor.

    Kitapta yer alan uçucu yağlardan bazıları:

    Alman Papatyası, Ardıç, Bergamut, Biberiye, Fesleğen, Greyfurt, Gül, Itır, Melisa, Ökaliptus, Portakal, Sedir, Selvi, Tee Trea, Tefarik (Patchouli), Yasemin, Ylang Ylang.

    Ecz. Nimet Özata hakkında:

    İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. 1989 yılında İşletme Fakültesi Enstitüsü'nde İşletme İhtisas programını tamamlayarak sertifika aldı. Çeşitli ilaç firmalarında Ürün Müdürü olarak görev yaptı. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde Fitoterapi kursunu bitirdi. Fitoterapi ve Aromaterapi üzerine konferans, seminer vermekte, sağlıkla ilgili dergilere yazı ve yazı dizileri hazırlamakta, yayın ve danışma kurullarında yer almaktadır.
    Kaynak: Fitoterapi ve Aromaterapi, Ecz. Nimet Özata, Arıtan Yayınları