Detoks--»Beyaz Un bütün zenginliği soyulmuş undur!
Bir tahıl tanesi o kadar besleyici ki... Her bir tane 3 bölümden oluşuyor; tohum, unsu öz (endosperm) ve kepek. Toprağa ekilen tane yaprak çıkarıp kendi besinini üretebilir hale gelinceye kadar unsu özden aldığı besin onun yaşamasını sağlıyor.

Tahılların tohum kısmı zengin bir protein, mineral, vitamin, özellikle antioksidan E vitamini kaynağıdır. Tahıl, tohum kısmı ile birlikte öğütülürse, tohumda bulunan doğal yağlar nedeniyle 14 gün gibi kısa bir sürede acılaşabilir. Bu nedenle günümüzde un üreticileri tahılların besleyici tohum kısmını ayırmakta ve una katmamaktadır.

Kepek kısmında ise lif, mineraller ve protein bulunur. Sindirim sistemine tokluk hissi verir, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Fakat unun rengini esmerleştirdiği, hamur yoğurmayı zorlaştırdığı ve içine katıldığı hamur işini daha lifli, kimilerine göre kaba hale getirdiği için çoğu una katılmaz.

Günümüzde hemen her unlu mamulde kullanılan beyaz un, tohum ve kepekte bulunan tüm bu besleyici değerlerden yoksundur. Beyaz buğday unu vitamin minerallerinin yüzde 80'ini, lif içeriğinin yüzde 93'ünü kaybetmiştir.

Tahılların hangi tür değirmen ile öğütüldüğü de çok önemlidir. Günümüzün "modern" değirmenlerinde sadece nişastalı kısım (unsu öz) çekilir. Un "teknolojik" değirmenlerde öğütülürken aşırı ısınması nedeniyle besin değerinde kayıplar olur.

Tam Buğday Ununun Hikmeti

Tam buğday unu / entegral un / köy unu gibi isimlerle anılan un türü buğdayın, kepek ve tohum da dahil olmak üzere tamamının öğütülmesi ile elde edilir. Dolayısıyla besleyici değeri yüksektir. Beyaz unun karakteristik bir tadı yokken tam buğday unu fındıksı bir lezzete sahiptir.

Eğer bulabilirseniz, en iyi un türü köylerde taş değirmende buğdayın tamamından öğütülen "kara değirmen unu"dur. Geleneksel yöntemde su veya rüzgar kuvveti ile çalışan taş değirmenler unu öğütürken ısıtmaz ve daha kaba taneli olarak çeker.

İçinde ağartıcı kimyasallar kullanılmadığı için böcekler de bayılır. Tam buğday ununuz böceklenirse eleyip eleğin üzerinde kalan kısmını atarak ununuzu kullanabilirsiniz. Saklamak içinse rutubetsiz, serin ve karanlık bir yeri veya buzdolabını tercih edin.

Kepekli un, tam buğday unundan farklıdır. Beyaz una sonradan kepek ilave edilmesiyle üretilir. Tam buğday unu doğal yaradılışında belirlenen oranda kepek ve tohum içerirken, kepekli una insan eliyle belirlenmiş oranda kepek eklenmiştir.

Kaynak: Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri, Arzu Aygen - Ülfet Aygen

Kitapta ekmek, ev mayası, börek, kiş, kek, poğaça, simit, kurabiye gibi hamur işlerinin tümü, tam buğday unu, pekmez, bal, deniz tuzu gibi çok daha şifalı malzemelerle hazırlanıyor.

Her bir bölümde kullanılan malzemeler ve pişirme yöntemleri hakkında bilgi verildikten sonra tamamı denenmiş olan tariflere geçiliyor. Çekirdekli Ekmek, Ekşi Mayalı Alman Ekmeği, Mercimekli Poğaça, Söğütlü Pidesi, Ballı Sokak Simidi, Kuruyemişli Kek, İncirli Cevizli Kek, Siyah Beyaz Kayısı Keki, Ayvalı Linzer Turtası, Tahinli Rulo Kurabiye kitapta yer verilen tariflerden bazıları... Tatlı tariflerinde ise bolca meyve ve baharat kullanımı dikkat çekiyor.
Kaynak: Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri, Arzu Aygen - Ülfet Aygen