Detoks--»Detoks mucizesiyle tanıştınız mı?
Bedenimizin toksinler, yani zararlı kimyasal bileşiklerle mücadelesi sağlık düzeyimizi belirleyen önemli bir faktördür. Toksinler bedenimizde oluşabildikleri gibi çevreden de alınabilir.

Bedensel faaliyetlerle, metabolik işlemlerin doğal bir sonucu olarak oluşan toksin miktarını da, yaşadığımız çevreden vücudumuza giren toksin miktarını da, yaşam biçimimize dikkat ederek etkileyebiliriz. Daha az toksin, daha çok enerji demektir. Toksin düzeyi düşük bir yaşam bedenimizi de ruhumuzu da daha kolay ateşleyecektir.

  • Toksin kaynakları
  • Detoks bitki ve baharatları
  • Kokular ruhsal detoksun ateşleyicileridir
  • Kolay uygulanabilir bazı detoks önerileri


  • - Alkol, Kafein,
    - İlaçlar (özellikle hormonlar, antibiyotikler)
    - Besin katkıları (renklendiriciler, koku vericiler, suni tatlandırıcılar vb.)
    - Tarımsal böcek ilaçları
    - Besin alerjenyeleri
    - Çevresel toksinler
    - Hava kirliliği
    - Sigara dumanı
    - Egzoz gazı
    - Radyasyon



    Papatya (Chamomilla): papatya çayı stres azaltıcı ve ruhsal rahatlatıcı olarak kullanılır. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır, idrar miktarını artırır. Detoks kürlerinin tümünde yer alan papatya çayı sıcak ya da ılık olarak günde iki üç bardak içilebilir.

    Zencefil: toksin atıcı, mide, bağırsak rahatlatıcı ya da sebze sularına tat verici olarak detoks kürlerinin değişmez baharatıdır.

    Karahindiba: kurutulmuş kökleri bitkisel çay yapımında kullanılabilir. Taze ve genç yaprakları salatalara ya da sebze suyu karışımlarına eklenebilir. Yapraklarından da çay yapılabilir. İyi bir tonik (uyarıcı, enerji ve güç verici), güvenli bir detoks desteğidir.

    Ketentohumu: çok değerli bir omega-3 ve lif (posa) kaynağıdır. Taze ketentohumlarını öğüterek ya da doğrudan salatalara ilave ederek kullanabilirsiniz. Yoğurtla birlikte de tüketilebilir. Ketentohumu karaciğer destekleyicisi ve laksatif (kabızlık giderici, bağırsak yumuşatıcı) etkileriyle detoks sürecine yardımcıdır. Bir tatlı kaşığı ile başlayıp ihtiyaca göre dozu yavaş yavaş artırabilirsiniz. Kolay küflenen ve bozulan bir tohumdur. Koyu renkli kaplarda karanlık ve serin bir yerde, mümkünse buzdolabında saklanmalıdır. Beklemiş, bayat tohumlar kullanılmamalıdır.

    Devedikeni (Silybum marianum): karaciğer koruyucu yararı için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Birçok bilimsel araştırma, aktarlarda "devedikeni tohumu" adı altında satılan meyvesinin, karaciğer hücrelerini alkolün, ilaçların ve zehirli kimyasalların zararlı etkilerinden koruduğunu kanıtlamıştır. Detoks kürleri süresince ya da daha uzun kürler halinde bitkisel ilaç olarak hazırlanmış kapsülleri kullanılabilir..

    Çam kabuğu: çok güçlü PCO,s kaynağı ve deperli bir antioksidandır. Kolesterol düzeyini düşürür. Detoks kürleri süresünce ya da uzun süreli kürler halinde kullanılabilir.

    Üzüm çekirdeği ekstresi: PCO bakımından zengin güçlü bir antidoksidan ve toksin gidericidir.

    Psyllium: bağırsak fonksiyonlarını rahatlatmada, kabızlık tedavisinde son derece yararlıdır. Bu bitkinin güçlü bir kolesterol düşürücü olduğu da bilinmektedir. İçerdiği suda eriyebilir lifler, kolesterole ve bağırsaktaki toksinlere eklenerek kolesterolün ve toksinlerin dışkıyla atılımını kolaylaştırır; kolesterolün bağırsaktaki emilimini azaltır. Yemekten yarım saat kadar önce bir bardak su içine toz halinde ilave edilerek ya da kapsül halinde alınabilir. İştah azaltıcı etkisi nedeniyle yemeklerden önce alınması kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.

    Echinacea: bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun savunma ve temizleme gücünü artırır.

    Adaçayı: toksinlerden arındırıcı ve enerji artırıcı etkileriyle karaciğer fonksiyonları ve safra oluşumu üzerine yararları iyi bilinen ve bizde çay şeklinde bol bol kullanılan değerli bir bitkisel detoks desteğidir.

    Bitkisel karışımlar ve diğer bitkisel kökenli destekler kullanılırken temiz ve güvenli bir şekilde üretilip saklandıklarına dikkat edilmelidir. Bu ürünleri mümkünse doktorunuza danışarak kullanmalı herhangi olumsuz bir belirti görürseniz derhal tıbbi yardım istemelisiniz. Bazı reçeteli ilaçlarla kullanımlarının sakıncalı olabileceğini unutmamalısınız.



    Kokuların, toksinlerden arındırıcı kürler süresince özellikle ruhsal detoksu gerçekleştirmek bakımından son derece yararlı olduğu bilinmektedir. Okaliptüs, limon, papatya, lavanta ve ıhlamur en sık kullanılan kokulardır.



    - Organik ürünleri tercih edin

    - İşlenmemiş besinlere yönelin

    - Taze besinleri kullanın.

    - Doğal kaynak suyu ya da filtre edilmiş su kullanın

    - Tahıl ve baklagillere; sebze ve meyvelere; güneşte kurutulmuş ürünlere; kuruyemişlere, yağlı tohumlara; kepekli ve lifli besinlere öncelik tanıyın.

    - Bütün besinleri tekrar tekrar yıkayın.

    - Konservelerden, kutulanmış yiyecek ve içeceklerden uzaklaşın.

    - Plastik temaslı (plastik kaplar, plastik ambalajlar) besinleri tüketmeyin. Besinleri seramik ya da cam kaplarda saklayın.

    - Alüminyum esaslı ambalajlardan uzak durun. Besinleri yağ geçirmeyen kağıtla örtün.

    - Pişirme kaplarından porselen, cam ya da çelik olanlarını tercih edin.

    - Doğal maddeler ya da ürünlerle yapılmış kişisel bakım ürünleri kullanın.

    - Evinizde mutlaka gerekmedikçe böcek öldürücü kullanmayın. Kullandığınızda ortamdan uzak durun ve bir süre havalandırın.

    - Deterjanlar yerine doğal temizlik ürünlerine yönelin. Deterjanla temas etmiş kaplarınızı, ellerinizi iyice emin oluncaya kadar duru suyla temizleyin.

    - Saç boyası kullanmayın.

    - Yatağınızda, yastığınızda, giyiminizde sentetik ürünlerden kaçının. Doğal pamuk ve keten tercih edin.

    - Formaldehit ihtiva eden deterjanların kullanılmadığı kuru temizleme mağazalarını tercih edin.

    - Kuru temizlemeden gelen giysilerinizi iyice havalandırmadan giymeyin, dolaba koymayın.

    - Fluorsuz diş macunu kullanın.

    - Mutfak yüzeylerini, fırın ve lavabolarınızı deterjanlar (kimyasallar) yerine sodayla temizleyin.

    - Mobilya cilalarından uzak durun.
    Kaynak: Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ,Yaşasın Hayat, Doğan Kitap (2003)