|
Yılda iki kez düzenli olarak detoks yapın, vücudunuzdaki toksinlerden arının. Sağlıklı bir detoks için ana öğünleriniz sebze-meyve ağırlıklı olsun. Bol bol su ve bitki çayları için.
Diyetisyen Dilara Koçak, detoksla arınıp yorgunluktan kurtulmak için neler yapılması gerektiğini anlattı:
Detoks nedir? Vücudumuzu nasıl etkiler?
Doğal beslenmeyi öğrenin
Nasıl detoks yapabiliriz?
Kimler detoks yapabilir?
Yaşam şekliniz olmalı...
Detoks toksinlerden arınma anlamına gelir. Hergün birçok toksin ile karşı karşıya kalınır. Bunlardan en önemlisi sigara dumanıdır. Siz içmeseniz de; çevrenizde içenlerden gelen duman bile zararlıdır. Alkol, gereksiz alınan ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, besin allerjenleri, hava kirliliği, egzos gazı ve radyasyon da önemli toksin kaynaklarıdır.
Eğer bir de bunlara dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve stres eklenirse; bu durumda vücudunuzun hem stresle baş etmesi, hem ihtiyacı olan besin öğelerini karşılaması hem de bağışıklık sisteminizi güçlü tutması gittikçe zorlaşır. Yani toksinlerin vücutta artışı, stresle birlikte bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bağışıklık sisteminin yavaşlaması ise; gripten kansere kadar çok geniş bir yelpazede hastalığa karşı risk demektir. Aslında vücudumuz terleme, solunum, idrar yapma ve dışkılama gibi metabolik faaliyetlerle toksinleri atma mekanizmasına sahiptir. Ancak şehir yaşamı, doğal toksin temizliğini zor duruma getirir. Günlük koşturma içinde yeteri kadar sebze-meyve tüketmemek, besinlerin faydalı olan etkilerini uygun pişirme yöntemlerini kullanmadığımız için fonksiyonu düşük hale getirmek, öğün atlamak ve yeterli su içmemek gibi birçok neden, detoks yapma ihtiyacını doğurmaktadır.
Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir. Yani sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, işlenmemiş tam tahıl ekmeği, kurubaklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar ve bol su; kolay uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Böyle bir beslenme şekli en az 3 gün ama tercihen 7-10 gün uygulanabilir. Bu süre içinde kafein, alkol ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır
Her gün 5 porsiyon sebze-meyve tüketemeyen, yeterli su içmeyen, çok yoğun alkol ve kafein tüketen, aşırı stresli çalışan, sık seyahatleri olan, hareketsiz bir yaşam sürüp ödem, gaz ve şişkinlik şikayeti yaşayanlar; detoks yapabilir. Ama ben düzenli olarak en az yılda iki kez yapılması taraftarıyım. Çünkü şehir yaşamı bizi buna zorluyor. 7 ya da 10 gün süreyle, vücudunuzu dinlendirmek ve ona gerçekten iyi davranıp, ihtiyacı olan doğal besinlerle ödüllendirmek ve arındırmak; bir doping gibi sizi hastalıklara karşı korur. Ancak organ yetmezliği olanlar, hamileler, süt verenler, yüksek tansiyonu olanlar, diyabet hastaları ve çocukların yapması sakıncalı olabilir. Bununla birlikte bazı kişiler hekim kontrolünde detoks yapmayı deneyebilir.
Detoks ihtiyacı; yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsizlik, çevre kirliliği ve artan stres sonucu gelişiyor. Siz daha fazla meyve ve sebze yiyip ya da bunların suyunu içtiğinizde, bol sıvı aldığınızda, kafein ve alkolü ılımlı seviyeye indirdiğinizde; vücudun asıl ihtiyacı olanı yapıyorsunuz. Bu da hem bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Etkili bir detoks programının ardından doğru beslenmeye devam ederseniz ve bunu bir yaşam şekli haline getirip, belirli aralıklarla detoks yaparsanız; kilonuzu korumak da, hastalıklara karşı korunmak da kolaylaşır.
Eğer sabah uyanmakta zorlanıyorsanız, bitkinlik, yetersizlik ve halsizlik şikayetleriniz varsa; anlamsız ödem yaşıyorsanız ve tüm bunların çözümüne tıbbi bir açıklama bulunamıyorsa, bunlardan kurtulmak için detoks programı uygulamak daha hareketli bir yaşama geçmek, yeterli ve dengeli beslenmek en iyi ilaç olabilir. Greyfurt ve portakal suyu da içerdikleri C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Sebze suları için kereviz ve hindiba taze olarak hazırlanabileceği gibi karışım halinde olanların tüketilmesi de mümkündür. Yoğurt olarak probiyotik özellik gösterenler tercih edilebilir.
|
Kaynak: Sabah
|
|
|
|
|