Fitoterapi--»Fitoterapi nedir?
Yunanca Phyton (Bitki) ile Therapeia (Tedavi) kelimelerinden oluşan Fitoterapi, hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkiler ve onların doğal ekstreleri ile tedavi edilmesi yöntemine verilen addır.

  • Bitkisel İlaç Şekilleri:
  • Tıbbi Çaylar:
  • Tıbbi Çaylarların Hazırlanış Metotları:
  • Tıbbi Çay Hazırlamada Dikkat edilecek Hususlar:
  • Bitkisel İlaçların Kullanılmasında Önemli Noktalar:


  • 1-) Tibbi çaylar

    2-) Galenik Preparatlar: Ekstre, eliksir, pomat, tentür, alkola, hidrola.

    3-) Hazır ilaçlar: Krem, yağ, gargara, losyon, şurup, injeksiyon, kompres, yakı, bitki özü, şampuan, toz, lapa, parfüm, lavman, banyo, sargı, süt, tütsü.



    Fitoterapi'de uygulama yollarından birisi olan tibbi çaylar, tek veya birkaç drog ile hazırlanmış, koruyucu ya da tedavi edici etkiler gösteren bitkisel sulu preparatlardır. Bitki veya droglardaki etkili maddelerin önemli bir kısmı çaylara rahatlıkla geçmektedir. Hazırlanmaları kolay olduğu için, tıbbi çaylar geniş bir etki alanlarına sahiptirler.

    Solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar, sinir sistemi hastalıkları, romatizmal şikayetler, sindirim sistemi hastalıkları, üriner sistem rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıları ve cilt hastalıkları tıbbi çayların etki alanına girmektedir.



    1-) Demleme (İnfizyon)
    2-) Kaynatma (Dekoksiyon)
    3-) Oda Sıcaklığında Hazırlama (Maserasyon)



    - Tıbbi çaylarda kullanılan droglar genellikle hafif tesirli oldukları için, doz aşımına pek rastlanmaz. Bununla beraber her bitki için önerilen miktarda kullanmaya dikkat edilmelidir.

    - Çay için kullanılan bitkinin taşıdığı kısımlar ve içerdiği maddeler dikkate alınarak, uygun çay hazırlama metoduna göre hazırlanmalıdır.

    - Tıbbi çayların, demleme şeklinde olanları, özellikle de uçucu yağ taşıyanları taze olarak hazırlanıp, hemen tüketilmelidir. Kaynatma ve maserasyon yöntemiyle hazırlanan çaylar ise, bir gün içinde tüketilebilir.

    - Çaylar, özel bir durum söz konusu değilse, sabah aç karnına, kahvaltıdan bir saat önce ve akşam yatmadan önce birer çay fincanı tüketilmelidir. Buna öğle yemeklerinden 1-2 saat önce bir fincan içmek de ilave edilebilir.

    - Yapay tatlandırıcılar tıbbi çaylarda kullanılmamalıdır. Çünkü çayın içindeki bitkisel drogla etkileşime girebilirler. Bal veya doğal, işlenmemiş şeker ile tatlandırılabilirler.

    - Tıbbi çayı hazırlarken cam veya porselen demliklerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.



    - Özellikle çaylarda, önerilen şekilde hazırlanan ilaç bir defa kullanılmalıdır.

    - Diğer maddelerle olan etkileşimlerini çok iyi bilmek gerekir. Aksi halde rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yan etkilerini dikkatle takip etmek doğru olur.

    - Bir yaşından küçük çocuklarda ve hamilelerde doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

    - Diabet, gut, sinir, kalp, böbrek hastaları kontrendike durumlara özellikle dikkat etmelidirler.

    - Tamamlayıcı tedavilerde en az 21 günlük bir kür uygulamalıdır.

    Kaynak: Fitoterapi ve Aromaterapi, Ecz. Nimet Özata, Arıtan Yayınları

    Ecz. Nimet Özata'nın hazırladığı "Fitoterapi ve Aromaterapi" adlı kitapta birçok bitki hakkında ayrıntılı bilgilere (kullanılan kısımları, etkisi ve kullanımı, uyarılar) resimleri ile yer veriliyor.

    Kitapta yer alan bitkilerden bazıları:

    Adaçayı, Alıç, Anason, Aloe Vera, Arnika, Aslan Pençesi, At Kestanesi, At Kuyruğu, Biberiye, Civan Perçemi, Çemenotu, Deve Dikeni, Ebegümeci, Ekinezya, Ginkgo, Ginseng (Asya), Ginseng (Amerika), Ginseng (Sibirya), Hatmi, Hayıt, Hidiba, Ihlamur, Karayılan Kökü, Kedi Otu, Kekik, Keten, Kırmızı Kantaron, Şuşburnu, Melisa, Meyan, Ökse Otu, Ölmez Çiçek, Rezene, Sarı Kantaron, Sarımsak, Sinameki, Spiriluna, Yeşil Çay, Yulaf, Zencefil, Zerdaçal.

    Ecz. Nimet Özata hakkında:

    İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden 1982 yılında mezun oldu. 1989 yılında İşletme Fakültesi Enstitüsü'nde İşletme İhtisas programını tamamlayarak sertifika aldı. Çeşitli ilaç firmalarında Ürün Müdürü olarak görev yaptı. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde Fitoterapi kursunu bitirdi. Fitoterapi ve Aromaterapi üzerine konferans, seminer vermekte, sağlıkla ilgili dergilere yazı ve yazı dizileri hazırlamakta, yayın ve danışma kurullarında yer almaktadır.
    Kaynak: Fitoterapi ve Aromaterapi, Ecz. Nimet Özata, Arıtan Yayınları