Soya--»Sağlıklı olmanın altın anahtarları
Bitkisel besinden zengin çilek, kiraz türü meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin. Sütün sağlıklı olanı zor bulunuyor. Çocuklara soya sütü içirilmeli. Posalı meyveler, soya fasulyesi, brokoli, lahana tüketin.

  • Yağlar, karbonhidratlar, hepsi düşman mı?
  • Zayıflamak isteyenlere tavsiyem Akdeniz mutfağı
  • Sağlıklı olmanın altın anahtarları

  • Yağların mı, karbonhidratların mı, yoksa proteinlerin mi bizim için kötü olduğunu yıllarca tartışmamızdan sonra daha berrak bir vizyona ulaşıyoruz. Bizim için hepsi iyidir. Fakat hepsi kötü de olabilir. Bu yüzden biyokimya üzerine konuşmak yerine, pratik yemek mesajlarına odaklanalım. Hedefler basit: Eğer yediğiniz besin topraktan çıktığı haliyle görünmüyorsa, risk alıyorsunuz demektir. Çok az yenilebilir beyaz besin toprakta yetişir. Bu yüzden beyazsa yemeyin. Bitkisel besinden zengin çilek, kiraz türü meyvelerle, turp cinsi sebzelerle ve soya fasulyeleriyle beslenin.


    Zayıflamak isteyenlere, Akdeniz mutfağına dayalı Türk diyetini öneriyorum. Bu diyet taze sebze, meyve, sarmısak, zeytinyağı, fındık, çay, fıstık, pekmez ve balık ağırlıklı.

    Çay yerine ıhlamur içilmeli. Her türlü kızartmadan uzak duralım. Kırmızı üzümde kalbi koruyucu bir madde olduğu kanıtlandığı için akşamları iki kadeh kırmızı şarap içmek çok faydalı. Tabii ki, karaciğer rahatsızlığı olanlar hariç. Her sabah aç karnına bir bardak ılık suyun ardından bir avuç ceviz yenmeli. Sütün sağlıklı olanı zor bulunuyor. Çocuklara soya sütü içirilmeli. 35 yaşın üzerindekilere sütün içindeki laktoz pek iyi gelmediğinden, laktozu alınmış süt yerine bol bol su içirilmelidir. İdeal kilonuzun altına düşün. Şişmanlık sigara kadar tehlikelidir. İdeal rejimler haftada 1 kg. verdiren rejimlerdir. Eğer haftada bir kilodan fazla kaybediliyorsa, vücuttan sadece su kaybediliyordur. Kolalı içecekler yerine limonlu maden suyu tercih edin.


    1. Rafine edilmiş ve işlenmiş besinlerden ve unlu ürünlerden uzak durun.

    2. Kızartma ve hidrojenize yağlarla üretilmiş gıdalar toksiktir, bunları yemeyin.

    3. Posalı meyveler, soya fasulyesi, brokoli, lahana tüketin.

    4. Yatağınızın başucunda iki tane orta ağırlıkta küçük halter bulundurun. Uyumadan önce ve uyandıktan sonra kaldırın.

    5. TV karşısına bir egzersiz bisikleti koyun ve pedalları çevirirken TV izleyin.

    Prof. Dr. Mehmet Öz
    Kaynak: Sabah